Home » Hoe kun je het beste zelf je haar verven – 14 tips

Hoe kun je het beste zelf je haar verven – 14 tips

Leestijd: 5 minuten

Je bent je eigen haarkleur zat of bent gewoon toe aan een nieuw tintje. Je haar verven is dan juist de behandeling die je weer even opeen andere manier in de spiegel laat kijken. Daarvoor hoef je helemaal niet naar een kapper. Wij vertellen je alle ins en outs over zelf je haar te verven.

Hoe werkt haarverf

Als je je haar permanent wilt verven dan gebruik je een haarverf met ammonia en waterstofperoxide. Deze twee zorgen ervoor dat de melanine, de kleur in je haar, verdwijnt en maken op die manier plaats voor de nieuwe kleur. Door het mengsel gaan tijdens de behandeling namelijk de haarschubben open, waardoor de kleurstof naar binnen kan. Na de behandeling sluiten die zich weer door bijvoorbeeld een goede conditioner te gebruiken en zit de kleur als het ware gevangen in je haar.

Kleuren of blonderen

blonderenWil je je haar blonderen, dan gebeurt er ongeveer hetzelfde, maar dan wordt er na het verwijderen van de melanine door het waterstofperoxide geen nieuwe kleur ingebracht. Zo krijg je dus lichtblonde tot zelfs bijna kleurloze haren. Daarom hebben blondeer-producten een hoger percentage waterstofperoxide dan gewone haarverf.

Grijze haren

Wil je grijze haren bedekken dan zijn daarvoor haarverf speciaal voor grijze haren op de markt. Omdat grijze haren hun melamine al grotendeels kwijt zijn, werkt het verfbadje anders. Zo is er onder andere een andere pigment en ontwikkelaar (het waterstofperoxide en ammonia mengsel) verhouding nodig. Ondanks dat, kun je nog steeds onderstaande 14 tips om je haar te verven gebruiken. Het proces is immers hetzelfde.

14 tips om zelf je haar te verven

Je haar laten verven bij de kapper ziet er altijd heel professioneel uit, met aluminiumfolie en warmtekappen, maar je kunt het heel goed zelf. Hieronder lees je onze 14 tips om zelf je haar te verven.

1. Bepaal je eigen haarkleur

Door het gebruik van staaltjes bepaal je de kleur van je eigen haren. De bij haarverf noem je dat de kleurhoogte. Het is belangrijk om die kleur te weten omdat het de basis is voor je nieuwe kleurtje en het uitgangspunt van je nieuwe kleur keuze. Is je haar al geverfd, maar wil je wat anders dan is een donkerdere kleur de enige optie. De ingebrachte kleur is niet uit je haar te verwijderen, zoals met je natuurlijke melanine.

2. Kies de kleurhoogte die je wilt bereiken

Bepaal wat je wilt. Wil je een lichtere kleur of juist een donkerder tintje. Bekijk de kleurstaaltjes van het merk dat je wilt gebruiken. Daarop staan de kleurhoogtes van de verven. Zeker als je je haren voor de eerste keer verft, is het verstandig om maar 2 of 3 kleurhoogtes verschil met je eigen haarkleur te kiezen.

zelf je haar verven3. De nuances

Bij de meeste merken staat op de verpakking de kleurhoogte, gevolgd door een punt. Achter de punt geeft het nummer de kleurnuance aan. De kleurnuance van de verf vertelt je of de kleur een warme of een koele tint geeft. De juiste nuance is grotendeels afhankelijk van je huidskleur. Heb je een ‘koele’ huidskleur en grijze of blauwe ogen, dan past een koele nuance beter bij jou. Heb je een warmere huidtint, kies dan voor een warme nuance.

4. Is een verpakking genoeg

Haarverf koop je in een standaard verpakking, die voldoende is voor haar tot ongeveer op de schouders. Heb je langer haar, dan is een verpakking dus niet genoeg en moet je er twee kopen. Wees niet te zuinig, je wilt niet dat je halverwege het verven er achterkomt dat je te weinig hebt. Te dun aangebrachte haarverf geeft je niet het gewenste resultaat.

5. Niet wassen

Was een aantal dagen van te voren je haren niet meer. Waarom? Tijdens een wasbeurt wordt het huidvet op je hoofd weggewassen. Als je deze laag laat zitten, beschermt het je huid tegen de schadelijke stoffen in de verf en kleurt je hoofdhuid niet mee.

6. Verven

Na de juiste voorbereiding kun je aan de slag. Volg hiervoor de gebruiksaanwijzing van de producent en zet alles wat je nodig hebt van te voren klaar. De kwast, een verfbakje van glas of plastic, een weegschaal voor als je de verhouding pigment en ontwikkelaar moet afmeten, handschoenen voor de bescherming van de huid van je handen en een timer voor de inwerktijd. Zet ook alvast de shampoo en conditioner klaar en zorg dat je werkt waar je je haren ook weer kan uitspoelen.

7. Knoei niet

Om er voor te zorgen dat niet alles mee geverfd wordt, is het verstandig om dingen af te dekken. De wasbak bijvoorbeeld, maar ook je kleren. Je kan ook oude kleding aantrekken en oude handdoeken te gebruiken om over je schouders te leggen.

8. Vaseline

Gebruik vaseline langs de contouren van je haar. Breng het aan langs de haarrand in je gezicht, bij je oren en in je nek. Door de vaseline vlekt de verf niet op de huid en poets je geknoeide verf makkelijk weg.

9. Meng de verf

Meng het pigment met de ontwikkelaar in het glazen of plastic bakje. Gebruik nooit een metalen bakje, want metaal oxideert met het waterstofperoxide waardoor de verf niet goed mengt. Zorg dat je de aangemaakte verf binnen 30 minuten gebruikt.

10. Langs de randjes

Begin met het aanbrengen van de verf langs de contouren van je gezicht. Kwast de verf goed in bij je voorhoofd, langs de oren en in je nek. Wees daar niet te zuinig mee, want juist daar zie je vaak de foutjes. Breng daarna de verf aan bij de scheidingen en werk je met de lengte mee naar beneden. Pak steeds een strookje van een paar centimeter en smeer die goed in, voordat je het volgende strookje verft.

11. Lang haar heeft zo zijn trucjes

Bij langere haren is het verstandig eerst de puntjes te verven en dan pas van boven naar beneden de verf aan te brengen. De puntjes worden minder warm dan het haar dicht bij de hoofdhuid, waardoor de verf langzamer de kleur afgeeft. Vind je het lastig om door je lange haren het bos te zien, verdeel je bos dan in vier delen, zet onbewerkte delen vast met knijpers en werk zo, strook voor strook een deel af voor je met de volgende aan de slag gaat.

haar verven12. Masseren maar

Om de verf na het aanbrengen nog beter te verdelen, masseer je de verf nog eens extra in. Aan het einde maak je een mooie toef op je hoofd, legt er de eventueel het bijgeleverde plastic kapje op, wikkelt er een handdoek omheen en zet de wekker op de aangegeven inwerktijd.

13. Wassen

Was na de inwerktijd je haar uit met water tot het helder is. Dit kun je in de wasbak doen, maar onder de douche werkt een stuk makkelijker. Zorg dat alle verf uit je haar is voordat je het wast met de bijgeleverde shampoo. Na de wasbeurt geef je je haar een opkikker met een conditioner.

14. De juiste nazorg

Ammonia en waterstofperoxide zijn agressieve middelen voor je haar. Wees daarom na het verven extra lief voor je haarbos. Gebruik een goede conditioner en een zachte shampoo. Geef het rust en verf je haar niet twee keer snel achter elkaar. Maar vooral, geniet van je mooie nieuwe kleurtje en uitstraling!

Bekijk de populairste haarverf op bol.com

Plaats een reactie